Konyhabútor ajtófront megválasztása

A konyhabútorunk fő eleme és egyben a bútor stílusának meghatározó tényezője az ajtók és a fiókelők. A megválasztása nagyban befolyásolja a kész bútor összhatását és megjelenését. A klasszikustól a modernen át a high-tech konyhabútorig a végleges kinézetet az ajtók formája, anyaga és a felülete alakítja ki. Persze egy modern konyhabútornál nem csak a sík magasfényű vagy matt felületű ajtóktól modern, hanem a belső praktikus kialakításoktól, szerelvényektől.

 

Laminált bútorlap ajtók

Laminált bútorlap ajtók.

18mm vastagságú mindkét oldalt laminált forgácslap, amit 2mm vastag a lappal megegyező szín azonos műanyag élvédővel (ABS) van élzárva. A lapok színeinek megválasztása a hazai és külföldi forgácslap gyártók palettáján széles választékban megtalálhatóak. Mint például az egyszerű uni színek, a különböző fautánzatú fadekor színek és a fantázia színek közel 400 különféle formában. Előnye az alacsony árkategória és a széles szín paletta.

MDF ajtólapok

MDF alapú fóliázott ajtólapok.

Az alapanyaga 18mm vastag hátoldalán fehérre laminált mdf lap, amit 0,4mm vastag PVC fóliával vonnak be.Az ajtólapokat sík vagy 43 típusú marásmintával, 70 fajta színben lehet rendelni. Az mdf lapok a legelterjedtebb ajtólapok a konyhabútor gyártás terén. Felületük matt, magasfényű és antikolt hatásúak lehetnek. A színnel, marásmintával és a felülettel kombinálva egyedi megjelenést lehet elérni a konyhabútornál. Standard és egyedi méretekben rendelhetőek. Előnyük az egyszerű tisztántarthatóság és a magas élettartam.

Festett MDF ajtólapok

Festett mdf ajtólapok.

A fóliázott ajtólapoknál alkalmazott 18mm-es egy oldalon laminált mdf lap az alapja. A front lapját sík, standard és egyedi marásmintával lehet készíteni. RAL színskála alapján kiválasztott színbe pedig a végleges formát érjük el. Felületük matt, selyemfényű és magasfényű felületkezeléssel, festéssel gyártható. Hátránya hogy a festett felület könnyen megsérülhet, javítása az ajtólap teljes cseréjével érhető el.

Akril (magasfényű) ajtólapok

Magasfényű akril ajtólapok.

Alapanyag 16mm vastag alapesetben fehér laminált bútorlap, melyre egy 2mm vastag akril réteg kerül. A szinezék a két anyag között található, ezért soha nem sérül.
A szín a RAL színskála bármely színe lehet. Ennek a szerkezeti
felépítésnek az eredménye, egy tökéletesen sík, tükör fényt biztosító 18mm vastag panel.

A panel élét műanyag élzárással zárják le. A fehér, fekete, piros és beige színű lapokat szín azonos élzáróval, a további színeket pedig alumínium élzárással van bevonva. Kiválóan alkalmas függőleges területekre, ajtófrontokra, betétekre, fal takarásokra, tolóajtókra. Vetélytársai a festett és fóliázott mdf lapok, és a üvegborítású ajtólapok. Tulajdonságai messze felülmúlják

A hasonló magasfényű ajtólapokat. Előnyük hogy a sérülések esetén polírozható a felülete. Nincs egyedi méretnél felár és jóval kedvezőbb áron elérhető, mint a fóliás és festett társai.

Tömörfa ajtólapok

Tömörfa ajtófrontok.

Az alapanyaga, mint a nevében is benne van tömör fa. Készíthető tölgy, bükk, kőris, éger, akác, cseresznye, fenyő, dió, juhar és egyéb fafajokból. A keresztmetszetek megmunkálása, táblásítása, összemarása után ragasztással érjük el az ajtók szerkezeti állapotát. Az összeragasztás után a felület felcsiszolása következik, majd a végleges megjelenése érdekében a felületkezelés. A felületkezelés tetszőlegesen kiválasztott páccal, és lakk felvitelével érjük el. Konyhabútornál a klasszikus és rusztikus, de a modern bútornál is jellemző ez a típusú ajtófront. Színe akár 1000 féle árnyalatban is elérhető, szerkezeti és megjelenési formája tetszés szerint készíthető. Standard típusoknál szabvány méretekben és színben kaphatóak.

Előnyük a tökéletes természetesség.

Fafurnéros ajtófrontok

Fafurnéros ajtófrontok

A tömörfa ajtókkal ellentétbe itt csak az ajtólap borítása fa, azaz fa furnér. A hordozó anyag álltalába natúr forgácslap, vagy mdf lap, amit 0,3-tól akár 6mm vastag fa furnérral borítanak be, amit egy rönkből fűrészeléssel, késeléssel vagy hámozással választanak le. A lapok éleit ugyan úgy, mint a lapjait itt is fa furnér borítja. A felület megcsiszolása után tetszés szerint pácolva, vagy natúr lakozott felülettel lehet készíteni. A furnér jelentősége, hogy természetes hangulatot lehet vele elérni, ezért rendkívül kedvelt a bútoriparban. A furnér a fa kifinomult és hagyományos szépségét megmutatva éri el ezt a kedvező hatást.

This entry was posted in Konyhabútor tippek and tagged , . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>