Konyhai munkalapok

Munkalapok

Munkalapok

A munkalap a konyhabútor legintenzívebb használatnak kitett része. Egyszerre kell strapabírónak, higiénikusan tisztán tarthatónak és esztétikusnak lennie. Bár manapság sokféle anyagból készülhetnek, a fenti szempontok miatt a legelterjedtebbek továbbra is a forgácslap alapú, dekorlemezzel borított munkalapok. Könnyű megmunkálhatóságuk, rendkívül széles szín- és mintaválasztékuk miatt méltán népszerűek. Többféle szélességben kaphatóak, így megfelelő elzárással bármilyen forma kialakítható. Sziget, íves átadópult, vagy félkör alakú reggelizőasztal – minden a tervező fantáziájára van bízva.

Vastagságukat tekintve határozott trend az egyre masszívabb benyomást keltő munkalapok alkalmazása. A kapható 3 cm vastag pultok helyett egyre gyakrabban választják a 4 vagy 6 cm vastagságú lapokat, matt és fényes felülettel. A munkalap színének kiválasztásakor alapvetően a konyhabútor és a helyiségben lévő burkolatok színét érdemes figyelembe venni. A tökéletes harmónia hívei szerint szebb, ha a munkalap szín azonos a konyhabútor frontjával vagy korpuszával, szinte beleolvad abba. Mások a kontrasztot találják vonzónak. Világos bútorhoz sötét munkalapot választanak – és fordítva. Egy biztos: a munkalap színének és főleg mintájának stílusban harmonizálnia kell a berendezés többi elemével.

Az egyenes vonalú, modern, fém kiegészítőkkel felszerelt konyhába nem illik a fényes márványminta, egy klasszikus stílusú fabútorhoz pedig nem szokás fémhatású munkalapot tenni. A munkalap táblák általában gyárilag egy hosszanti oldalukon kerekítve kaphatók. Ez nem is probléma egészen addig, amíg szemből nézzük a konyhát. De ha a munkalap egy vagy több oldala is látható azonnal felmerül az élzárás kérdése. Erre számtalan megoldási lehetőség létezik, ki-ki megtalálhatja a megfelelőt ízlése és anyagi lehetőségei szerint. Elvileg bármely munkalapot bármilyen élzárással el lehet látni. Élbe ültetésre leginkább a kőmintás, apró pöttyös munkalapok alkalmasak, mert ezeknél látszik a legkevésbé a toldás. A fautánzatos munkalapok száliránya az élbe ültetés következtében változik. 600 mm széles munkalapok élzárásánál általában felmerül a következő műszaki probléma, vagy inkább kérdés.

Ebben az esetben ugyanis a gyári kerekítést levágjuk a munkalapról, s helyette a kiválasztott élzáróanyagot ragasztjuk a vágott élre. A gyári kerekítés eltávolításához kb. 10 mm-t kell levágnunk a munkalap szélességéből, a felragasztott élzáróanyagok azonban gyakran ennél vékonyabbak (típustól függően 1,5-3 mm vastagok). Ennek következtében az élzárt munkalap szélessége 600 mm helyett csupán kb. 590 mm lesz, ami általában nem okoz gondot. Amennyiben mégis szükség van a 600mm-es szélességre, a következő megoldást tudjuk ajánlani: a gyári kerekítést meghagyjuk, s az élzáróanyagot egyszerűen a munkalap tábla hátsó élére ragasztjuk. Ez a megoldás viszont azzal jár, hogy a kerekítés a fal felé esik, amit vízzáró alkalmazásával lehet eltakarni. Az élzárások minőségével kapcsolatban felesleges aggodalom, hogy azok egy idő után leválnak a munkalapról. A szükséges szaktudással, megfelelő technológiával, professzionális anyagok használatával időtálló munkalap-összeállítások valósíthatók meg.

A konyhai munkalapokat szín azonos vízzáróval el lehet látni. Ez egy 45 fokos műanyag profil, amely a csempe és a munkalap találkozásához téve megfelelő vízzárást biztosít. A munka pultok nem mindig egyenes szakaszban futnak. A derékszögű munkalap toldásához alumínium profilú fordító elemek kaphatók, amivel gond nélkül megoldható a szögbe fordítás. A munkalap vastagságának megnövelését alumínium él profillal is el lehet érni, amellyel rendkívül látványos modern munkafelület hozható létre.

This entry was posted in Nincs kategorizálva and tagged , , . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>