Konyhai redőnyredszerek

Konyhai redőnyredszerek

Konyhai redőnyrendszerek

A mai bútoriparnak jól ismert anyagai, közé lehet sorolni a redőnyrendszereket. Konyhabútoroknál, irodabútoroknál is alkalmazhatóak. Két fajtájukat különböztetünk meg, a redőnytokos és a hátracsúszó változatot. Mivel műanyagból készül ezért könnyen tisztíthatóak nedvesség és fényállóak, a záródásuk könnyed és halk működést eredményez. A redőny elemeket fekete, fehér, szürke, alu, körte, juhar, bükk, cseresznye, calvados és szálcsiszolt alumínium színekbe kaphatóak.
A redőny elemek 8mm vastag és 70mm széles elemekből tevődik össze, melyekhez kialakított fogantyú és végzáró profil is alkalmazható.

Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , | Leave a comment

Konyhai fióksínek

Konyhai fióksínek

Konyhai fióksínek

Konyhabútorunknál nem csak az ajtók dominálnak, hanem a fiókok is. A fióksínek megválasztásakor figyelembe kell venni, hogy milyen funkciókat fognak majd elvégezni a fiókjaink. A mai konyha stílusoknál nagyon népszerűek a széles alsó fiókos elemek, melyekbe különféle rendszerezőkkel lehet praktikusan elrendezni az edényeinket. A fiókok vasalatait többféle megoldással lehet elkészíteni. A bútoriparban kétgörgős fióksíneket alkalmaznak leggyakrabban. A fiók test bútorlapból, vagy fából készül és a test aljára szerelve, látja el a feladatát.

Fehér, barna és fekete színekben kapható, a teherbírása 25-30kg. A hosszúságuk 250mm-től 600mm-ig terjed. Nagy általánosságban ezeket, a síneket használják alap vasalatoknak. Másik kategóriájuk a fém oldallal ellátott fióksínek, melyeknek csak a fenéklapját és a hátlapját kell készíteni. Teherbírásuk 30-35kg. A fiók oldal magassága 85mm-től 150mm-ig kapható de megmagasítható egy úgynevezett oldalmagasító rúd szettel is. Hosszúsága 270mm-től 550mm-ig.

Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , | Leave a comment

Bútorpántok

Bútorpántok

Bútorpántok

A kivető pántokat igaz nem látjuk,de nem csak az ajtó nyílását biztosítja, hanem bútoraink mozgatórugója. A készülő bútorainkhoz, midig szükségünk van ajtókra, amivel a tároló részeket le tudjuk takarni. Az ajtók felrögzítésére és nyílására alkalmas alkatrészek a pántok, segítségével az ajtók záródhatnak a korpusz (szekrény test) élére rá, és a test lapjai közé. A pántok lehetnek teljesen, illetve félig rázáródóak és közézáródóak. Minden nyílási megoldáshoz van megfelelő pánt, amivel megfelelő nyílást tudunk biztosítani a szekrényajtóinknak. A normál nyílási szöghöz megfelelő pántok 95-165 fokig nyílnak, de a 35 és 45 fokos szekrényajtókra is van megfelelő vasalat.

Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , | Leave a comment

Konyhai hulladékgyűjtők

Konyhai hulladékgyűjtők

Konyhai hulladékgyűjtők

A szelektív hulladékgyűjtés manapság nagyon elterjedt és ezzel a környezetünket is megvédjük. Egy kis odafigyelés ráfordításával megfelelő rendszerezéssel tudjuk a háztartási hulladékot tárolni. Konyhabútorunkban a hulladéktárolókat az alsó elemekben helyezzük el egy erre a célra kialakított szekrényben, vagy a mosogatós alatt lévő elemben. A nagyobb méretű hulladékgyűjtő megválasztása esetén a mosogatós szekrényben nem férne el a szifon kialakítása miatt, ezért külön elemet kell biztosítani. A hulladékgyűjtők, kihúzása történhet az ajtó kinyitása után kézzel, vagy az ajtóra rászerelve automatikus kiképzéssel.

Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , | Leave a comment

Gardróbszekrény kiegészítők

Gardróbszekrény kiegészítők

Gardróbszekrény kiegészítők

Gardróbszekrény készítésénél a belső elrendezést mindenki a maga elvárásaihoz próbálja igazítani. A megfelelő mennyiségű polcokkal, fiókokkal, és a praktikus rendszerezők segítségével. A gardróbszekrény mérete megválasztásánál érdemes a szoba teljes magasságát kihasználni. A gardróbszekrény belső kialakításánál figyelembe kell venni a tárolandó ruhaneműk, dobozok elhelyezkedését. A belső polcokkal a hajtogatott ruháknak, dobozoknak használjuk. A fiókokat fehérnemű, övek, táskák pakolására alkalmazható. Krómakasztó rudakkal a fogason elhelyezett ingeket, kabátokat tároljuk.

Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , | Leave a comment

Konyhabútor megvilágítás

Konyhabútor világítás

Konyhabútor világítás

A konyhabútoraink világítása előzetes egyeztetést és tervezést igényel. Már a házunk építési fázisánál érdemes eltervezni a világítást, hogy hová szeretnénk elhelyezni. A konyhabútor megvilágításánál meghatározott magasságokba kiállást kell hagyni, hogy a világítás rákötése ne okozzon problémát, és ne legyen szemelőt. Elérhető magasságban elhelyezett kapcsolóval a világítás kapcsolását meg lehet oldani. A világítás megválasztásánál figyelembe kel venni a bútorunk megjelenését, és funkcióját. A fényforrásokat a munkavégzés megvilágítására, vagy egyéb design elérése végett alkalmazzuk.

Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , , , | Leave a comment

Konyhai mosogatók

Konyhai mosogató

Konyhai mosogató

A konyhabútor készítése során fontos a megfelelő mosogató tálca kiválasztása. A konyhában a mosogatónál töltjük el a legtöbb időt ezért a helyének a megválasztása mérvadó. Legyen a konyhánk középpontyában, és mindenhonnan kényelmesen tudjuk elérni. Színét és formáját a bútorunk megjelenéséhez illően válaszuk ki. A nemesacélból készült mosogatók a legelterjedtebbek. Ezek a tálcák 18% krómot és 10% nikkelt tartalmazó acélötvözetből készülnek matt és selyemfényű felülettel. A levegő oxigénjével való reakció következtében, olyan védőréteg alakul ki, amely megakadályozza a rozsda kialakulását.

Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , | Leave a comment

Konyhai fémrácsok

Konyhai fémrácsok

Konyhai fémrácsok

A konyhabútorba beépíthető fémrácsok praktikus helykihasználás szempontjából igen jó megoldások. Többfajta formában és variációban elérhetők. A konyhába használatos tárgyakhoz, élelmiszerekhez mindig talál megfelelő pakoló, rendszerező kosarakat. A külső fémrácsokat az alsó és felső szekrényelemek közé szerelik, és rendeltetésük az alapvető konyhai műveletek segítésére irányul, az alapanyagok előkészítésétől a tálalásig. A leggyakrabban használt külső fémrácsok a fémrúd garnitúrákra akasztható konyhai eszköztartók, fedőtartók, papírtörlő tartók, fűszertartók, palack és pohártartók.

Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , | Leave a comment

Konyhai munkalapok

Munkalapok

Munkalapok

A munkalap a konyhabútor legintenzívebb használatnak kitett része. Egyszerre kell strapabírónak, higiénikusan tisztán tarthatónak és esztétikusnak lennie. Bár manapság sokféle anyagból készülhetnek, a fenti szempontok miatt a legelterjedtebbek továbbra is a forgácslap alapú, dekorlemezzel borított munkalapok. Könnyű megmunkálhatóságuk, rendkívül széles szín- és mintaválasztékuk miatt méltán népszerűek. Többféle szélességben kaphatóak, így megfelelő elzárással bármilyen forma kialakítható. Sziget, íves átadópult, vagy félkör alakú reggelizőasztal – minden a tervező fantáziájára van bízva.

Vastagságukat tekintve határozott trend az egyre masszívabb benyomást keltő munkalapok alkalmazása. A kapható 3 cm vastag pultok helyett egyre gyakrabban választják a 4 vagy 6 cm vastagságú lapokat, matt és fényes felülettel. A munkalap színének kiválasztásakor alapvetően a konyhabútor és a helyiségben lévő burkolatok színét érdemes figyelembe venni. A tökéletes harmónia hívei szerint szebb, ha a munkalap szín azonos a konyhabútor frontjával vagy korpuszával, szinte beleolvad abba. Mások a kontrasztot találják vonzónak. Világos bútorhoz sötét munkalapot választanak – és fordítva. Egy biztos: a munkalap színének és főleg mintájának stílusban harmonizálnia kell a berendezés többi elemével. Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Nincs kategorizálva | Tagged , , | Leave a comment

Alumínium keretprofilok

Alumínium keretprofilok

Alumínium keretprofilok

Az alumínium puha, vágható, ezüstfehér, porrá törve szürke könnyűfém. A levegő hatására a felszínén pillanatok alatt oxidréteg alakul ki, amely megvédi a további oxidációtól. Ebből az anyagból különféle profilokat gyártanak, melyek 45 fokos vágással kereteket alkotnak. Több fajta keresztmetszetű és formájú profilokból lehet elérni a megfelelő külalakot, designt. Fényes alumínium és szálcsiszolt felülettel lehet kapni, természetesen a felületet lehet RAL színskála alapján színezni. A bútorokon alkalmazható nyíló, felnyíló és lenyíló kivitelben.

Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , | Leave a comment

Magasfényű akril ajtólapok

3

Magasfényű akril ajtólapok

Fenti termék a bútoripar és a belsőépítészetben jelen kor igényeinek megfelelő magasfényű lapok új generációja. Vetélytársai, a festett és fóliás MDF frontok, illetve a tökéletes fényt biztosító üveglap borítású anyagok. Ezen termék ára az MDF konyhabútor ajtókkal megegyező, tulajdonságai viszont messzemenően felülmúlják azokat, és kevéssé maradnak le, az üveglap borítású ajtólapoktól. Szerkezetileg a következőképpen alakul: a felület, egy 2 mm vastag, egyéb területekről már jól ismert AKRIL lap, melynek a hordozóanyag felőli oldala színezett, a hordozóanyag 16 mm vastag (alapesetben fehér) laminált forgácslap.

Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , , | Leave a comment

Mdf fóliás ajtófrontok egyedi bútorra

Mdf fóliás ajtólapok

Mdf fóliás ajtólapok

Mi is azaz MDF? Közepes sűrűségű farostlemez száraz eljárással készül, ezért mindkét oldala sima, felülete kezelhető.  A farostlemeznél szélesebb felhasználást tesz lehetővé. Készül gyengén vízálló, illetve fokozottan tűzálló kivitelben is. A bútorajtók esetén a hordozó anyag 18 mm vastag, E1 minőségű hátoldalon fehérre laminált MDF-lap. A bevonó anyag 0,4 mm vastag PVC fólia, a magasfényű fóliák 0,8 mm vastagságúak. A PVC fólia színeit a gyártó cégek határozzák meg. Mivel az MDF jól megmunkálható ezért a felületét különféle marásmintával lehet ellátni.

A marásminta és a szín kompozícióval elég sok megjelenést lehet elérni. A fólia felületét nézve kapható matt, magasfényű és antikolt formában. A tömörfa ajtó frontoknál jóval kedvezőbb áron lehet hozzá jutni. Rendelhető szabvány és egyedi méretekben. A felülete teljesen vízálló, és sima. A magasfényű fóliás ajtóknál a tisztítását a védő fólia levétele után nem szabad egyből elkezdeni. A fólia felületén lévő lakk réteg 3-4 hét után keményedik ki. A felhasználási területét tekintve konyhabútorok, nappali-háló szobabútorok, fürdőszoba bútorok, beépített szekrényajtókon alkalmazzuk. Egyéb kiegészítő termékek is készülhetnek MDF fóliázott lapokból. Asztallapok meghatározott formákban, franciaágy elemek, és csempe helyett falburkoló elemek.

Konyhabútorokhoz pillérlécek, amivel rusztikusabb hatást érünk el. Alsó fénycsőtakaró lécek és felső párkánylécek.

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , , | Leave a comment

Tömörfa ajtó frontok

Tömörfa ajtó frontok

Tömörfa ajtó frontok

Egyedi bútorunk meghatározó részei az ajtó frontok. Az elkészült bútorokon ezt látjuk, és ez dönti el, hogy milyen összhatást is szerettünk volna elérni. Aki szereti a természetes anyagokat, az ragaszkodik, és nem adja alább a tömör fánál. Mivel természetes ezért mindig és mindegyik ajtók egyedi összhatást fog látatni magából. Az erezetei sohasem egyformák, lehetnek flóderos és tükrös erezet mintájú. A flóderos erezet ívelt mintákból vékonyabbtól a vastagig tevődik össze. A tükrös erezet pedig hosszanti erezetekből áll. A fafajokat tekintve persze ez változhatnak.

 Ajtófrontok készülhetnek puha és keményfából, mint például tölgy, kőris, bükk, dió, cseresznye, éger, juhar, borovi fenyő, vörös fenyő, és akácfából. A bútor ajtók nagy általánosságba egy külső keretből tevődik össze, mely megakadályozza az eldeformálódást és egy belső betétből (filung). A filung keskenyebb léc összeragasztásával (táblásítás) lehet elérni a kelő szélességi méretet, amit a külső keret karolja körbe. A marás mintáját különféle késekkel és maró eszközökkel lehet tökéletesíteni. Persze nem csak tömör betéttel lehet kombinálni, akár színfurnélos rétegelt lemezzel, üveggel, apácaráccsal.

Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , , | Leave a comment

A modern konyha nélkülözhetetlen elemei DWD fiókrendszerek

Napjaink higiéniai követelményeinek elsősorban a fém fiókoldalakkal készülő szerkezetek felelnek meg. A legújabb formatervezésnek megfelelő fiókok méretei megnőttek, szélességük elérheti akár az 120 cm-t is. Az ilyen méretű tároló helyek nagy mennyiségű konyhai eszköz vagy élelmiszer tárolására alkalmasak, ezért a fióknak nagy teherbírással kell rendelkezni.
A széles fiókot nem csak a közepén hanem a szélein megfogva is tudnunk kell működtetni, a szerkezet deformálódása nélkül. A kor elvárásainak megfelelően csak teljes kihúzású fiókok jöhetnek szóba, amelyek önbehúzósak és ráadásul csillapított működésűek, hogy a legmérgesebb háziasszony se tudja becsapni őket.
Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , | Leave a comment

Konyhai fémrácsok

Napjaink konyhabútorai magas színvonalú esztétikai és funkcionális igényeket elégítenek ki, melyben jelentős szerepük van a beépíthető fémrácsoknak. Ezek két csoportra oszthatók: külső és belső fémrácsokra.

A külső fémrácsokat az alsó és felső szekrényelemek közé szerelik, és rendeltetésük az alapvető konyhai műveletek segítésére irányul, az alapanyagok előkészítésétől a tálalásig. A leggyakrabban használt külső fémrácsok a fémrúd garnitúrákra akasztható konyhai eszköz tartók; fedőtartók, papírtörlő tartók, fűszertartók, palack és-pohártartók. A munkahely komfortját olyan termékekkel is fokozhatjuk, mint a szakácskönyv tartó vagy az edényszárító. A felsorolt rácsok mindegyike 16 mm átmérőjű, különböző hosszúságú rudakra szerelhető, melyeket speciális kialakítású bilincsekkel rögzítünk a falra.
A külső rácsok másik fontos csoportja az ún. térbe állítható oszlopos rendszer, melynek alapját a 30 vagy 50mm átmérőjű függőleges oszlopok alkotják, melyekre a különböző formai kialakítású- és rendeltetésű fém- vagy üveg tálcák szerelhetők fel.
Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , | Leave a comment

Konyhai felső szekrények

Egy háztartásban a házi munkának majdnem a felét a konyhai munka teszi ki, ezért fontos a berendezés emberközpontú kialakítása. Ez azt jelenti, hogy a berendezésének kialakításakor mindig az ott leggyakrabban tevékenykedő személynek biztosítson kényelmes és ideális munkakörülményeket. Ezt többek között a tárgyak ergonómiailag ajánlott helyének jó megválasztásával, megfelelő világítással és a munkavégzéshez szükséges utak lerövidítésével lehet elérni. Ebben bizonyos szemléletváltásra is szükség van, amiben a konyhastúdiók tervezőinek hathatós segítsége mellett a saját ötleteinknek is elég nagy szerep juthat.
Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , | Leave a comment

Konyhai munkapultok

A mai konyhák kialakításukat tekintve rendkívül változatosak és igényesek is. Még az is esztétikus és minőségi berendezést teremthet magának, aki nem mesteremberre bízza a konyhájának a berendezését, mivel a félkész alapanyagok erre is lehetőséget biztosítanak. Azt viszont tagadhatatlan, hogy bármilyen elrendezésű a konyha, munkapultjának meghatározó szerepe van. Sőt nemcsak ennek, de a rá kerülő egyéb szerelvények jelentősége legalább ilyen fontos az összhatás tekintetében.

A funkciójából adódóan a konyhai munkapultoknak sok “megpróbáltatást” kell elviselniük. Kilöttyenő étel, különféle agresszívnak mondható folyadék, karcok és forró edények hatását kell a lehető legkevesebb maradandó nyom nélkül elviselnie. A megjelenésükön túl a strapabíró felület tehát alapvető követelmény ezekkel a többnyire lapanyagokból kialakított és főként munkára szánt felületekkel szemben.

Anyaguk a költségeik és adottságaik mellett színben és felületi strukturáltságukban is különbözőek. Célszerű figyelembe venni, hogy az erősebb és sötétebb színűek általában fárasztóak lehetnek a szemünknek, a fényes felületűeken pedig a leszáradt vízcseppek, mélyebb karcok vágások is jobban látszanak. A világosabb színűek tágítják és egyben derítik is a teret, a kisebb sérülések pedig kevésbé vehetők észre a matt vagy félfényes felületeken.
Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , , | Leave a comment

Forest-újdonságok

A Forest Hungary Kft. ez alkalommal is olyan standdal jelentkezett a Ligno Novum kiállításon, amely amellett, hogy a szakma egy fontos találkozási pontja, számos újdonságot is bemutatott a zalaegerszegi cég kínálatából. Az alábbiakban rövid bepillantást nyerhetünk abba, hogy miért volt érdemes a cég standját meglátogatnunk.

A bemutatott termékek között hangsúlyos helyet kapnak a magasfényű PET frontok, amelyek a fényes felületű ajtólapok piacán nem véletlenül foglalnak el előkelő helyet. Kiemelkedően jó tulajdonságaik és a Forest korszerű feldolgozási technológiája teszik a felhasználó szempontjából tökéletes megoldássá a PET-ajtókat. A Forestnél jelenleg 17 szín gyártása folyik, melyek mindegyike szerepel a 2010-es katalóguskiegészítésükben. Az új színek mellett a fejlesztés az eddiginél is kedvezőbb árú, színazonos élzárók kifejlesztésére irányult, melynek köszönhetően a 0,8 mm vastagságú PET-színekben előállított élzárók több szélességben is forgalomba kerültek.
Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , | Leave a comment

Hogyan válasszunk elszívót?

Ahhoz, hogy egy konyhabútorba a megfelelő páraelszívót tudjuk ajánlani, nem árt tisztában lenni néhány fontos kiválasztási paraméterrel, és feltétlen ismerni kell a megrendelő igényeit. A piacon számos típusú, teljesítményű készülék, különböző kivezetési és páraelszívási technológia létezik. Ezek bemutatásával, az üzembe helyezési, illetve üzemeltetési tanácsokkal próbálunk segíteni az optimális berendezés kiválasztásához.

Elszívási teljesítmény

A gyártók a páraelszívóknál a légszállításra vonatkozó adatokat általában szabad kivezetés esetén elért legnagyobb teljesítményre adják meg. Azonban, hogy ezeket megfelelően össze tudjuk hasonlítani, érdemes az UNE EN 61591 szabvány szerinti paramétereket figyelni. A szabvány a páraelszívók teljesítményét és hatékonyságát vizsgálja egy meghatározott egységes feltételrendszer szerint. Ezeket a gyártók általában az adatlapon feltüntetik.
Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , , | Leave a comment

Konyhabútor ajtófront megválasztása

A konyhabútorunk fő eleme és egyben a bútor stílusának meghatározó tényezője az ajtók és a fiókelők. A megválasztása nagyban befolyásolja a kész bútor összhatását és megjelenését. A klasszikustól a modernen át a high-tech konyhabútorig a végleges kinézetet az ajtók formája, anyaga és a felülete alakítja ki. Persze egy modern konyhabútornál nem csak a sík magasfényű vagy matt felületű ajtóktól modern, hanem a belső praktikus kialakításoktól, szerelvényektől.

 

Laminált bútorlap ajtók

Laminált bútorlap ajtók.

18mm vastagságú mindkét oldalt laminált forgácslap, amit 2mm vastag a lappal megegyező szín azonos műanyag élvédővel (ABS) van élzárva. A lapok színeinek megválasztása a hazai és külföldi forgácslap gyártók palettáján széles választékban megtalálhatóak. Mint például az egyszerű uni színek, a különböző fautánzatú fadekor színek és a fantázia színek közel 400 különféle formában. Előnye az alacsony árkategória és a széles szín paletta.
Tovább olvasom a bejegyzést

Posted in Konyhabútor tippek | Tagged , | Leave a comment